El Correu del bloQG

Núm. 6 – 2 d’octubre 2008


El bloQG, premi Lletra 2008


Com havíem anunciat al darrer Correu del bloQG, el 15 de juliol, la iniciativa d’aquesta pàgina va aparèixer entre les candidatures que optaven al premi Lletra, que concedeixen la Fundació Prudenci Bertrana i Lletra, l’espai virtual de literatura catalana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en el marc dels Premis Literaris de Girona. Ja llavors ens en vam felicitar públicament, tot i que la candidatura, que figurava entre els blogs o webs presentats a concurs, no responia a cap proposta de l’associació Xarxa de Mots, promotora del bloQG.

Sigui com sigui, entre les pàgines web i els blogs seleccionats en aquesta edició, el jurat ha destacat les pàgines que anem presentant des del 8 de març i que es tancaran el 15 de novembre de l’any vinent –es tancaran pel fet que el punt final del Quadern gris duu aquella data, però elquaderngris.cat continuarà present a la xarxa.

El veredicte del jurat diu literalment:

“El blog del Quadern Gris http://elquaderngris.cat, per la seva eficàcia comunicativa que enriqueix un gènere literari tradicional amb els nous usos del dietari digital, afavoreix la difusió de la lectura i afegeix nombrosos complements.”

Sense amagar la satisfacció d’haver estat distingits amb aquest honor, creiem que la visió dels membres del jurat s’adiu perfectament amb el que ens vam proposar i amb el que hem fet fins ara: estendre a internet un clàssic de la literatura en un format que considerem ben actual: El quadern gris com a blog, a petites dosis (de vegades no tan petites: això ja depèn de la rauxa de l’autor) i, especialment, enriquit amb els comentaris imprevisibles i notablement matisats dels lectors.

Fins avui, els comentaristes que han aportat la seva visió han estat prop de 200; els comentaris, uns 1.200, i les intervencions, variades i estimulants, tant per a qui ja coneixia El quadern com per als qui el llegeixen per primera vegada. Els comentaris, doncs, tant com la lectura “dosificada” i en comú del Quadern, són elements que creiem que aporten novetat i valor al nostre projecte. A aquests factors s’uneixen també els enllaços –que convidem els lectors a proposar i ampliar– i la il·lustració, amb què, en la mesura de les possibilitats, intentem amenitzar la lectura del text.

No podem de cap manera ignorar el valor que ens aporten els lectors, que són amb justícia els qui donen vida a aquesta relectura del clàssic de Pla. Aquest premi, doncs, també és per a tots vosaltres. Gràcies per acompanyar-nos i, com sempre, aquí ens teniu, al bloQG!

Ramon Torrents

Jordi Palou

editors del bloQG


Enllaços relatius al premi Lletra

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Núm. 5 — 15 de juliol 2008

L’estiu

Caldrà dir que entrem en temporada de vacances? Sense acabar el juliol, el dia 29, Josep Pla i família carreguen el carro amb les andròmines necessàries per passar el mes a Calella. Pla a part, els comentaris del bloQG han començat a afluixar i certes absències entre els comentaristes assidus poden semblar sorolloses. Però com que les vacances no són més que una fantasia sobre el calendari, una creació al marge de la realitat, el bloQG continua, i amb El quadern gris l’agost serà productiu: aquest mes llegirem 17 vegades Josep Pla –unes 60 pàgines de llibre, que aviat és dit–, i algun dia en tindrem un plat abundant, per fer-nos-en un bon tip.

En aquest punt pròxim a la canícula és prudent de recomanar als seguidors dels comentaris del bloQG que, per no perdre totalment el ritme de les opinions expressades sota els textos de Pla, s’animin a subscriure el servei RSS que la pàgina ofereix, que no col·lapsarà en cap cas les bústies de correu, perquè no es tracta més que d’un sistema d’avís i lectura dels comentaris rebuts.

Fotografies

Entre la il·lustració d’aquest mes, el bloQG reprodueix unes imatges poc conegudes de Josep Pla, els seus amics i els seus escenaris de Palafrugell, Calella i rodalia. Repetim aquí l’agraïment a la Fundació Josep Pla i, amb la intervenció de la Fundació, igualment la diligent col·laboració de l’Arxiu Municipal de Palafrugell.


El bloQG, candidat

Amb la sorpresa consegüent, hem vist inclòs el bloQG en una llista de candidatures al premi Lletra, que promouen la Fundació Prudenci Bertrana i l’espai virtual de literatura catalana Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya. En nom de l’associació Xarxa de Mots i com a editors del bloQG del Quadern gris, ens en felicitem sincerament i ho agraïm, perquè entenem que, no havent-la proposada, aquesta candidatura és un reconeixement de l’interès del projecte que compartim.

Convidem els lectors a visitar la pàgina de les votacions i, si ho creuen justificat, també a votar-hi aquest bloQG.

Calendari

A l’agost hi haurà bloQG els dies 2, 3, 4 (aquest dia, amb “entrada doble”, que aglutinem sota una sola data, considerant-ho un error que s’arrossega en edicions successives), 6, 8, 10, 14, 15, 17, 19, 22, 23, 24, 25, 26, 28 i 30.

Bona lectura i bon estiu!


Ramon Torrents

Jordi Palou

editors del bloQG


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Núm. 4 — 8 de juny 2008


Avui, 8 de juny, quan fem públic aquest butlletí, fa tres mesos que el bloQG del Quadern gris circula per la xarxa, a disposició de qui el vulgui llegir o rellegir, delectar-s’hi o qüestionar-lo, però també de qui vulgui afegir-hi els comentaris i notes que en fan realment un blog.

És veritat que en tres mesos l’autor no ens ha donat més que 34 ocasions de llegir-lo (en resultaria una cada tres dies), però som del parer que l’extensió i la varietat del que proposa justifiquen que no hagi estat més pròdig. La nota d’ahir, 7 de juny (de 1918-2008), és un exemple i potser un autèntic tractat del que entenem per autoretrat literari. Tenim uns quants dies per pair-lo (és el text més llarg dels enviats fins ara), perquè la propera entrada no arribarà fins al dia 13.

En aquest punt, els editors d’aquesta nova edició del QG ensopeguem amb un petit entrebanc: els blogs ofereixen certes particularitats, que hem procurat aprofitar: les edicions o aparicions (les entrades) condicionades a la voluntat de l’autor; el fet de tenir-les totes sempre a mà; la possibilitat que el lector exposi el seu punt de vista respecte a la lectura i… la que és l’objecte del nostre dubte existencial, destacada en un altre blog: la catalogació o l’etiquetatge de les entrades.

Hem fixat, en efecte, unes quantes categories, aquestes:

- amor
- bèsties i animals
- botànica
- caràcters, persones i personatges
- clima
- dones
- família
- geografia i paisatges
- lectures
- llengua
- menjar i beure
- moral
- política europea
- religió
- societat

Potser són massa categories, massa etiquetes… Però, amb tot, on hem de catalogar per exemple la del 5 de juny, sobre el Pernod, sobre la dificultat d’eliminar els efectes de l’alcohol, sobre els embriacs… però també referida a l’escassa disposició per encarar-se als horaris matinals i, encara, al reconeixement de l’engany amb què el mateix autor es voldria justificar?

Cal obrir aquí una altra categoria, “Jo, Josep Pla”? En calen més? Ho proposem als assidus al Quadern, com demanem també de fer-nos tot altre suggeriment referit a aquesta petita qüestió espinosa de les categories o etiquetes. Per fer-ho, un missatge a l’adreça:

qg (arrova) xarxa.cat

Gràcies per endavant.

_________________

Com tot fill d’internet, aquest bloQG sofreix l’spam habitual, en el nostre cas, comentaris sens cap relació amb El quadern gris ni amb Josep Pla.

Perquè aquesta brutícia no arribi a les nostres pàgines hem establert un filtre de control pel qual només poden escriure comentaris els lectors que ja en tenen algun de publicat.

Els comentaristes nous han de ser autoritzats a publicar les seves impressions, i és això que en algun cas pot endarrerir l’aparició pública de les contribucions.

_________________

També farem al·lusió a un error ja salvat. El 26 d’abril (1918-2008), Josep Pla troba l’Hermós al carrer. Per un error, la il·lustració que acompanyava aquesta notícia no corresponia al personatge esmentat, sinó a Xicu Caló. Ho vam corregir, però ja hi havia hagut comentaris que ho detectaven i se n’estranyaven. Lamentem aquell error, agraïm les comunicacions i ho deixem als historiadors i altres savis.

_________________

Ja arrencat el juny, aquest mes tindrem Quadern els dies 13, 15, 19, 20, 23, 25, 26 i 30.

Donant-nos des d’ara un mes de coll, anunciem que el juliol començarà amb entrades els dies 2, 3, 6, 8 i 9.

_________________

Sense relació directa amb el bloQG, però sí amb Josep Pla, vam llegir al butlletí InfoZèfir aquesta informació. Els editors del bloQG no compartim cap vincle amb els organitzadors de les jornades, però creiem que pot tenir interès per als lectors de Pla tenir-ne coneixement.


El Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de Londres organitza els propers 4 i 5 de juliol el congrés The Dark Side of Catalan culture: Far-right Ideologies in the Work of 20th Century Catalan Artists and Writers, amb l’objectiu de debatre l’impacte de la ideologia extrema dreta en els artistes i escriptors del segle XX.

Organitza: Jordi Larios (Queen Mary College, Universitat de Londres) j.larios@qmul.ac.uk

Les ponències confirmades fins al moment són:

. Anna Barberà i Aresté (LSE), ‘La influència de la dreta maurrasiana sobre Eugeni d’Ors, Josep Pla i J.V. Foix: Un espai estètic comú per a la construcció del nacionalisme conservador català’.

. Eduard Cairol (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), ‘El descrèdit de la modernitat: Dalí, Ors i l’estètica anti-abstracta’.

. Marc Comadran, ‘Li prego destrueixi la lletra una volta llegida: L’epistolari de Joan Arús’.

. Henry Ettinghausen (University of Southampton), ‘A shot at the dark: Getting to grips with the Catalan intellectual right’.

. Narcís Garolera (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), ‘Resultats filològics d’una edició crítica d’El quadern gris, de Josep Pla’.

. Pere Gómez Inglada, ‘Etiquetes que amaguen la realitat: El feixisme en el pensament de J. V. Foix’.

. Alfons Jiménez (Universitat de Girona), ‘El conservadorisme nacionalista català davant la nova proposta feixista. Comentaris i reflexions sobre el feixisme a La Veu de Catalunya, 1922-1936’.

. Dominic Keown (Cambridge University), ‘The dubious nationalism of el mestre Foix’.

. Jordi Larios (Queen Mary), ‘Nostàlgia i feixisme a Llorenç Villalonga’.

. John London (Goldsmiths College), ‘El teatre a Mallorca durant la Guerra Civil’.

. Martí Marín Corbera (Universitat Autònoma de Barcelona), ‘El catalanisme franquista: Josep Pla i l’operació Porcioles’.

. Francesc Montero (Universitat de Girona), ‘Manuel Brunet (1889-1956), un periodista al servei d’unes idees: Catalanisme, catolicisme i conservadorisme’.

. Josep Murgades (Universitat de Barcelona), ‘Ors: set d’autoritat, no de dictadura’.

. Mercè Picornell (Universitat de les Illes Balears), ‘«Senyora de la llar cristiana»: Francisca Alcover i altres sollerenses derechistas davant la candidatura de Maria Mayol a les eleccions de 1933’.

. Xavier Pla (Universitat de Girona), ‘Lectures de Montaigne a Catalunya: D’Eugeni d’Ors a Josep Pla’.

. Jesús Revelles (Universitat Autònoma de Barcelona), ‘L’actualització i la pervivència del parany feixista de Josep Pla.

. Montserrat Roser i Puig (University of Kent), ‘Handling and/or mishandling the tricky elements of cultural memory: Albert Boadella’s La increïble història del Dr Floit i Mr Pla’.

. Francesc Vilanova (Universitat Autònoma de Barcelona), ‘Nous intel.lectuals per a la Barcelona franquista dels primers quaranta. La gent de Destino i La Vanguardia Española davant la Nova Espanya i la Guerra mundial.

. Anna Vives (University of Leicester), ‘The problematics of subjetivization: Salvador Dalí’s ideology as Avida Dollars’.

Podeu trobar més informació, com la inscripció al congrés, el programa i els horaris a: http://www.sllf.qmul.ac.uk/hispstudies/catstudiesconf108.shtml

Font: Neus Crisol Milian

Àrea de Llengua

Institut Ramon Llull

www.llull.cat

Tel. + 93 467 8000

I res més per avui sinó desitjar-nos un cop més una bona lectura!


Ramon Torrents

Jordi Palou

editors del bloQG


Números anteriors d’aquest ‘Correu del bloQG’

Els comentaris estan tancats.