24 de febrer de 1919

Dilluns. He passat tot el dia d’ahir i una part del d’avui al llit, amb la grip. He suat com un cavall. Trenta-sis hores seguides. Em llevo pàl·lid i desfet. D’un cantó em sembla que m’hauria pogut morir i que he passat just. Quan constato que malgrat la fatiga em puc llevar, penso que potser ha estat una grip benigna. Aquests dies han mort mossèn Clascar i el poeta Joaquim Folguera. I tanta gent! Les esqueles són nombrosíssimes. Fa venir pell de gallina. La gent diu que la infecció microbiana ataca sobretot els organismes forts i de complexió molt robusta. Però, llavors, ¿com s’explica la mort de Joaquim Folguera? El coneixia de vista. Era geperut i dramàticament estrafet. En passar per davant del Continental el veia darrera dels vidres, amb la barra molt acostada al mànec del bastó, de vegades recolzada en el mànec del bastó, assegut davant d’una taula amb López-Picó, Carles Riba i Obiols. Era l’home de «La Revista» –l’animador i l’ànima de «La Revista». Li tenia una gran admiració i m’hauria agradat molt de tractar-lo. M’agradava, sobretot, perquè en aquest bany maria barceloní em semblà que alguna vegada feia cara d’irascible.

.

Darrera els vidres.

Fa una tarda clara, assolellada, paorosament delicada, exquisida. Núvols blancs. El sol els esquitxa de part de sota i es tornen de color de rosa. El sol és viu, la tarda blava, les ombres tenen una lleugeresa gairebé de primavera. L’aire és suavíssim. I la mort a dues passes! Penso que m’agradaria d’anar al moll i veure passar sobre l’aigua espessa i oliosa –amb verdositats de clova d’ostra– els vaporets absurds, amb les xemeneies altes i primes, com dibuixos de criatura. També m’agradaria –i, això, potser m’ho fa dir la set que tinc– entrar en una taverna i beure un vas de vi blanc sec, gelat. Crepuscle de mes de gat sobre un fons de color de taronja pàl·lid. Sensació de tornar a tenir febre.

.

Tinc molt pocs llibres. Ha d’ésser agradable d’haver nascut en una casa en què n’hi hagi molts. Hi ha condeixebles que s’han trobat amb una gran quantitat de llibres. Em faria molt de goig de poder tenir les obres completes de Flaubert. Els dotze volums de Flaubert valen trenta-vuit pessetes i cèntims. ¿On trobar aquestes pessetes? Gairebé tindré treballs per a pagar l’Ateneu.

4 Respostes a “24 de febrer de 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    “M’agradava, sobretot, perquè en aquest bany maria barceloní em semblà que alguna vegada feia cara d’irascible”. Joaquim Folguera no devia ser home de ni carn ni peix, com tampoc no ho era Pla, tot i la modèstia del “gris” del títol, típicament catalana (la de “posi-me’n tres quilets”…).

    “Tinc molt pocs llibres”: jo estic colgada de llibres, i això em fa feliç. Però que Pla escrigui tan bé amb tan pocs llibres, té mèrit. L’Ateneu el devia ajudar.

  2. Maria Rosa escrigué:

    Quina mortandat va fer la grip -se’n dol de les pèrdues-: fins i tot Pla hi va ser a la cua. Se’n va sortir, sortosament!
    Ens descriu, després de fer llit, des de la finestra estant, (amb el ventall de colors de fruita) l’exterior i les ganes de ser-hi, de gaudir-ne. Evoca el febrer anomenant aquestes mixetes què, i tan, si es fan notar en aquest mes! Es lamenta de l’escassetat de llibres i de diners…

    Bon dia,

  3. Florenci Salesas escrigué:

    Com tu dius, Maria Rosa: tot i estar a la cua, se’n va sortir.
    La mort aquí se’n duia dos personatges importants, difuminats pel pas dels anys i per la lluentor d’altres noms, als quals se’ls hi ha passat la camussa més sovint. No sabia que mossèn Casclar hagués fet tota aquesta tasca, per exemple.
    No es pot estar per tot, i la feina de neteja s’acumula, com tantes i tantes coses. Però cal fer-la, ni que sigui amb amb ajut dels altres. De vegades, també, costa de demanar ajut. Ai, com som…

  4. Antoni escrigué:

    Pla diu que li agradaria tenir les obres completes de Flaubert. I qui diu Flaubert diu qualsevol altre autor. Amb els anys, Pla va anar comprant llibres, molts llibres, que va donar a la Fundació Josep Pla de Palafrugell on, si no vaig errat, es poden consultar.

Fer un comentari