Faig un anar i venir ràpid a Palafrugell per parlar amb la família.
Mai no m’hauria pensat que la notícia caigués tan bé. La satisfacció sembla visible i general.
M’hauria agradat, en el curs d’aquesta estada, fer una volta per la població, acomiadar-me dels amics, anar, si hagués estat possible, al mas. Però ni pensar-hi! Ha fet un dia endormiscat, somort, plujós, amb ruixats curts intermitents que han enfangat els carrers i han tancat la gent a casa. Aquesta cosa que tenen els pobles, que de vegades sembla que no hi ha ni una ànima. Així he passat tota la tarda a casa amb la família parlant –sempre amb la mateixa reserva de l’educació familiar– d’una cosa i l’altra. A pesar del llarg temps de què hem pogut disposar, ni el meu pare ni la meva mare no m’han donat cap consell. Una de les coses agradables de la família sembla ser la incapacitat de convertir una qualsevol escena –grossa o petita– en espectacle. La meva mare m’ha anunciat que em regalarà un paquet de jerseis –potser tres o quatre. El meu pare m’ha dit que em donarà els diners per a tenir un abric gruixut i còmode i per a comprar una maleta grossa, molt grossa, de cuiro autèntic, perquè al seu entendre les maletes petites no tenen cap utilitat per a aquests viatges.
–Vols dir que ha de ser tan grossa? –que jo li he dit.
–Sí, sí, com més grossa millor, mentre es pugui, encara que sigui patint una mica, portar a mà. Per altra part, has d’aprendre de fer una maleta. En una maleta, s’hi poden encabir moltes coses. Ja ho veuràs.
El meu pare ha fet la vida normal: havent sopat ha anat al cafè i ha tornat a les dotze en punt, com és habitual.
Tot s’acaba o canvia i tothom fent com si no passés res. Molt de família catalana. Reconec la situació i l’ambient.
Les dues fotos ajuden a posar un nus a la gola, també. Quin silenci.
Malgrat la “captatio benevolentiae” del títol, aquest llibre no n’ha estat pas gens, de gris, per a mi.
Malgrat l’actitud per dintre de reserva i de fredor dels seus pares, s’hi endevina una satisfacció que es tradueix en la reacció de la mare (un paquet de jerseis!!!) i del pare (un abric i la famosa maleta grossa de cuiro!!!) que el fill Josep explica com la cosa mes natural del món. Això sí, l’educació (mal entesa), i això passa encara ara, no permet que s’exterioritzin les emocions.
Flux, el blog de Jaume Subriana, dedica una nota a l’acabament del bloQG. És aquí: http://jaumesubirana.blogspot.com/2009/11/en-pla-sen-va.html