Passo una gran part de la nit en una saleta de l’Ateneu amb Joan Estelrich —un Estelrich dominat per la necessitat de fer confidències.
Físicament, és un lleoní —i un lleoní pràcticament de naixença, cosa realment singular, perquè el tipus humà lleoní es sol manifestar en l’edat madura. Impressionant tipus! A més, és un teatral. Ho teatralitza tot i té una tendència a la supervaloració naturalíssima. Enorme vitalitat —en tots els aspectes. Es guanya, fent d’intel·lectual, admirablement bé la vida. Porta, darrere seu, un camí llarguíssim. Ha escrit enormement, donat conferències, ha tingut un duel amb un militar, ha estat amonestat per un bisbe. Això sembla dibuixar una carrera. Com que no s’està de res, ha tingut també la seva crisi religiosa. Avui és un collfred —un agnòstic, diu ell. La seva obsessió contra d’Ors és frenètica. Diu que d’Ors no tolera individualitats —i que això justifica l’execució sumària i decisiva. Externament em fa pensar en el que devien ésser els intrigants-poetes de les petites corts italianes del barroc. Però el curiós és que, d’intrigant, no en té res. Si no es fa l’acció de barrar-li el pas, la seva posició és el ditirambe sistemàtic, l’elogi permanent. El mallorquinisme ensucrat l’embafa una mica. El seu propòsit és mantenir-se constantment en un estat ereccional, entusiàstic i pànic.
Tot anant al llit penso que personalment no m’hauria pas sigut agradable que el moment italià de la meva joventut hagués estat molt visible. Ara bé: comprenc perfectament que els altres hi tinguin un perfecte dret. La meva tàctica ha estat sempre la cautela. Els joves, però, són ells.
—————————-
Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.
“Es guanya, fent d’intel•lectual, admirablement bé la vida”: ets poeta, moriràs sense una pesseta, diu el refrany que aquesta frase contradeix.
“en un estat ereccional, entusiàstic i pànic”, em sembla una curiosa manera de parlar del tremp d’aquest personatge, després de dir que és un collfred, o sigui, de nou contradint-se!
“Tot anant al llit penso que personalment no m’hauria pas sigut agradable que el moment italià de la meva joventut hagués estat molt visible”.
Josep Pla escriu el dia a dia d’El Quadern Gris quan té 21-22 anys. A Itàlia no hi va fins el 1922, quan ja n’ha complert 24. Com es pot entendre que, dos anys abans d’anar a Itàlia per primera vegada, escrigui això d’avui?.
M’ho ha remarcat el meu amic Joan Ferrerós (Planià tant o més que un servidor), a qui li ho agraeixo, oidà.
Josep Valls
Josep, i quan diu: “Els joves, però, són ells”, també fa pensar a qui es pot referir, si ell és jove!
Exacte, Helena, exacte.