Notes, apunts, observacions
La vitalitat és la clau de tot. Si jo en tingués de sobres, estic segur que amb una ploma a la mà potser faria alguna cosa. La vitalitat és més important que la intel·ligència. La forma més alta de la vitalitat intel·lectual és probablement la memòria.
Notes disperses
———————————————
Observacions com: era tan penetrant que no podia mentir o era tan feble (incloent en la feblesa la pobresa) que fatalment havia de mentir, honoren l’observació i les persones que les han formulades. No es pot dir res més exactament amb més poques paraules.
Notes disperses
———————————————
Si algun dia voleu escriure una biografia, no us farà cap mal de pensar en aquesta observació de mister Arthur Balfour: «Les biografies, les haurien d’escriure els enemics intel·ligents dels biografiats». És una manera prou fina de dir que, en aquests enterraments, els amics i admiradors, per més triomfals que siguin, no hi tenen cap candela.
Notes disperses
———————————————
L’home, en tant que forma part de la naturalesa, és un agent espontani, inconscient, dels seus impulsos destructors. Però l’home posseeix, així mateix, una guspira de voluntat angèlica, i és aquest imperatiu el que pot corregir i de vegades desplaçar el pes fresc de la bèstia. Aquesta guspira és una llumeneta rara. La seva llum és pobra i petita. Els homes no són pas iguals. Sovint són radicalment distints.
Humor, candor
———————————————
Cultura contra naturalesa. Aquesta és la posició precària però digna. L’element vital de la cultura és la memòria, sobretot la memòria històrica. L’home en estat natural no té memòria: és la criatura que viu davant de la naturalesa en una posició passiva. L’home civilitzat aspira a tenir-ne. Viure amb una memòria avivada flns al grau màxim de la lucidesa, de la precisió, implica un esforç impressionant.
Humor, candor
———————————————
Coses que em fan horror: els llibres de luxe, el tuteig, la poligàmia exercida simultàniament, els paisatges sense arbres, els vins escumosos (incloent-hi el xampany francès), els poetes de Jocs Florals, el patriotisme local, la franquesa, els japonesos, els capellans ben vestits, els pederastes artístics (en canvi, tinc una gran admiració pels pederastes modestos), les senyoretes inexpertes, la virtut, els sergents, els homes ploraners, el sentimentalisme, els mauristes, els cornuts dialèctics i iracunds, etc.
Notes disperses
———————————————
Coses que em fan horror gairebé insuportable: la familiaritat; la mala educació barroera; la fatxenderia; parlar de coses pornogràfiques amb homes (en canvi, m’agrada parlar-ne amb dones si és del seu gust); allò que és implícit en aquest vers de Racine:
Un bienfait rapproché tient toujours lieux d’ofense
Notes disperses
———————————————
Tot i que la pressió del pas del temps és dolorosa i de vegades insuportable, sóc partidari de no defugir-la, perquè la meva experiència em porta a creure que només els qui senten aquest dolor somort –o agut– aprofiten la vida, en el sentit més general del terme, i aprofiten a tenir alguna idea de les seves meravelles.
Les hores
———————————————
Melodia ve de mel. A vostè li agrada la mel? Sí senyor, m’agrada. Així li deu agradar la melodia. En efecte, m’agrada. Li deuen agradar les simfonies. És segur. M’agraden.
I potser no es pot passar d’ací, vistes les limitacions de la naturalesa humana.
La paraula «oblit» és una de les paraules més dolces i terribles del diccionari.
Un fred enlluernador –no pas en el sentit de l’enlluernament, sinó de la claredat. Però no és pas ben bé exacte això que dic. El fred no enlluerna ni tan sols en dies de cel blau, claríssim, meravellós. Ens falta aquella paraula italiana scintillante. El fred, en dies així, és scintillante.
Notes per a Sílvia
———————————————
En literatura, la fórmula de l’estil es troba potser en aquesta frase de Voltaire: «Les mots familiers sont les ressorts du style». La veritat –o el que em sembla que ho és– només es pot formular amb mots familiars. Tracteu de formular-la amb mots rebuscats. Fareu riure la gent.
El que passa només és que jo sóc partidari d’ampliar el nombre dels mots familiars –d’ampliar-los constantment. Sovint l’obvietat és irrisòria i risible.
Notes disperses
———————————————
.
Jo sóc un home vulgar. Porto la vulgaritat a la massa de la sang –i per tant, no haig de fer cap esforç per a arribar-hi (com s’ha de fer un esforç per a arribar a l’excentricitat). Crec així mateix que la vulgaritat és un element essencial de l’estratègia literària projectada a la llarga, perquè dóna als textos el relleu necessari per a durar. Per vulgaritat entenc l’objectivitat dels impressionistes francesos –els elements de prodigi que copsaren de la realitat. En les tres grans novel·les, Tolstoi és igual. En literatura hi ha la tendència d’afinar les coses –que en definitiva consisteix a aprimar-les. Les coses primes, el vent se les emporta amb una visible facilitat. Les que tenen més relleu resisteixen la climatologia dels anys i són més difícils d’esborrar.
Notes disperses
———————————————
Lluitar és feina d’homes. Lluitar i guanyar és feina d’homes intel·ligents.
Dedicatòria en l’homenatge a Josep M. Cruzet
———————————————
El bon gust és, entre moltes altres coses, una forma activa del sentit del ridícul.
Les illes
———————————————
Tornar-se vell vol dir dibuixar físicament una caricatura, però una caricatura no solament del que hom és, sinó –i sobretot– del que hom ha estat. Aquesta caricatura és tant més exacta com més accentuada. La vida és un esforç per assemblar-nos a l’aspecte que tenim quan som vells.
Notes per a Sílvia
———————————————
El plagi. Per a plagiar cal tenir molta lectura, molta memòria, s’ha de saber on són les coses. Perquè tingueren tota la lectura que en el seu temps era possible, els autors antics, els medievals, els renaixentistes, els de la primera modernitat, plagiaren tant. Ara tothom és original, perquè no sap res de res –ni un borrall.
Notes disperses
———————————————
El que s’anomena l’orgull espanyol no és més que una vanitat gratuïta, trista, grotesca.
Notes per a Sílvia
10-04-2011 a les 11:56
De totes aquestes reflexions, algunes de les quals ja he llegit o em sonen molt, em quedo amb les que giren sobre la memòria. La memòria involuntària és molt important en els creadors, i a més: “Per a plagiar cal tenir molta lectura, molta memòria, s’ha de saber on són les coses”: aquesta frase i la resta del passatge no s’obliden pas! L’important és no ser buit, mandra o ignorant que deia Jane Austen.
“La paraula “oblit” és una de les paraules més dolces i terribles del diccionari”: sempre pel fil del ganivet, oblidar és bo, o no. Depèn de la persona o experiencia que es tracti.
Per cert, per a mi aquesta segona part del bloqg ha estat molt bé, em sap greu que s’acabi!
10-04-2011 a les 12:32
Avui que s’acaba l’onada de Consultes populars sobre la independència de Catalunya m’agradaria destacar la següent observació o aforisme: “Lluitar és feina d’homes. Lluitar i guanyar és feina d’homes intel·ligents”.
Doncs això: lluitant (i treballant) amb intel·ligència la independència no només és necessària, sinó que és possible.
Bon diumenge a tothom.