|
|
El pagès
i el seu món
(Els pagesos)
|
Quatre paraules a la primera edició
Aquest llibre proposa una modesta investigació. El nostre país ha estat explorat, amb gran profit, des de diversos, bàsics punts de vista. En el període de recobrament del seu esperit, període que no està acabat, ni de bon tros, sinó en els seus sòlids inicis, s'han produït aportacions considerables en diversos aspectes; en la lingüística, en l'arqueologia, en la història i en general en tots els aspectes sobre els quals ha estat possible projectar el mètode i el gust de l'erudició. Hi ha hagut, en canvi, una visible atonia i molta timidesa davant de l'aparició de formes humanes vives. Cert; els novel·listes descriuen éssers vivents, escenes de la vida real, aspectes de l'existència. Però els novel·listes parlen de persones concretes i úniques; de Pere, de Pau o de Berenguera. Cerquen més la singularitat que les característiques genèriques.
Malgrat disposar d'una conspícua literatura de tema rural de factura naturalista, els pagesos d'aquest país, com a classe, com a manera insubornable d'ésser, a penes, que jo sàpiga, han estat explorats. Quan, en el moment d'elaborar aquest llibre, vaig tractar de fer-me amb el que sobre els pagesos, genèricament parlant, hi havia escrit, vaig tenir la sorpresa de constatar que no hi havia res, que el terreny era verge.
Això convertí en francament arriscada la meva pretensió d'escriure un paper sobre els pagesos. Si malgrat aquest primer entrebanc vaig persistir fou perquè, en el fons del fons, jo no sóc més que un pur i simple pagès— un rústic sofisticat per la cultura dels nostres dies. Em semblà que fer un llibre sobre els pagesos era com parlar de la família. El meu cognom patern —Pla— és el d'una família que ha viscut sense interrupció en una masia isolada d'una parròquia de l'Empordà Petit durant segles. La presència d'aquesta família en aquest lloc determinat està assenyalada l'any mateix de la creació dels Arxius Parroquials, els quals fou ordenat d'obrir per una ordre del Concili de Trento. Tinc la impressió d'haver estat el primer propietari d'aquesta masia, en el curs de moltes generacions, que no ha llaurat físicament la terra. Es pot afirmar, per la meva desgràcia, que jo sóc un trànsfuga de l'arada, de l'aixada i del rampí.
No sóc pas, però, un trànsfuga desnaturalitzat, sinó més aviat melangiós i enyoradís. Malgrat les meves llargues absències de la terra, no he perdut mai totalment el seu contacte. El que em pot fer perdonar aquesta temptativa és l'aire profund de família que jo tinc amb els pagesos, un aire que, malgrat totes les aparences, és real i positiu i constitueix la meva manera d'ésser.
La investigació que proposa aquest llibre és preliminar i elemental; és un intent d'obrir camí per tal que observadors posteriors, més aguts i preparats, elaborin l'obra que doni la volta als pagesos —obra que un franc tirador, malalt i fatigat, com aquest seu servidor, no podria, en cap cas, proposar-se de fer.
La meva intenció és, doncs, simplement aquesta: presentar un primer contacte amb els pagesos, a través d'un viatge a peu per un paisatge real, encara que indeterminat, del país. Un viatge relativament còmode, curt de quilòmetres i de dies, amb la modesta finalitat de descriure tal com és el que successivament es vagi presentant —almenys tal com em sembla que és—, tractant sempre de donar substància a les coses lleugeres i lleugeresa a les coses pesades. Si a vostès els plau, començarem el viatge de seguida. Si no els plau, què hi farem? Haurem d'esperar una altra lluna, per dir-ho com els pagesos.
Mas Pla, Palafrugell, 1952
«El pagès i el seu món», dins Els pagesos. OC, vo. VIII
A l'índex
|