Joan F Mira(Per gentilesa de http://joanfmira.info, la pàgina de Joan F. Mira EL DIA VINT-I-TRES D'ABRIL DE L'ANY PASSAT, a hora de berenar, ens trobàvem a la ciutat de Vic, passejant pels porxos del Mercadal, a recer d'una pluja persistent i fina. Sota els porxos, la gent rodava sense pressa, d'una parada a una altra, comprant llibres i roses. Enormes quantitats de llibres. En una parada d'un llibreter amic meu, només dos cavallets i uns quants taulons, havien fet trenta mil duros de caixa. Una cosa consistent, seriosa, una cosa important, que li hauria agradat de dir a en Josep Pla, mort, segons vam saber, el matí d'aquell mateix dia de llibres. Teníem la intenció, la meua dona i jo, de quedar-nos a passar uns dies pel Pirineu verd, el que va de la Cerdanya fins a la mar, més amunt d'Olot i de Ripoll, atrets, com a meridionals que som de terra eixuta, per aquestes valls antigues i civils, humides, plenes de monestirs, de masos amples i de vaques a pastura; per aquest tros de terra on la més vella espessor dels segles és una cosa que es toca amb les mans. Però vam decidir de baixar cap a Palafrugell, conduint a poc a poc, parant, llegint trossos del Viatge a la Catalunya Vella, fruint-ne, alhora que amb la lectura de cada pàgina retíem el nostre particular homenatge al seu autor. Jo no demanaria més, de vegades, sinó arribar a escriure un llibre com aquest. Passat el poblet de Llofriu, just quan es deixa la carretera de Palamós per entrar a Palafrugell, trobàrem el mas Pla. Amb pallisses, tractor, i un camí d'entrada vorejat de xiprers. Tot ple, per la carretera, de guàrdies civils que miraven d'ordenar la comitiva fúnebre i el trànsit general. No sé què devien pensar de tot allò els guàrdies civils: supose que, de la presència de dos governadors i d'altres autoritats per ells no tan notables -com ara les de la Generalitat-, devien deduir que el mort havia estat molt important. I per la quantitat de cotxes de la comitiva des del mas a la parròquia de Sant Martí de Palafrugell. Al poble, tothom havia deixat la feina per omplir les voreres del trajecte fins a la plaça de l'església, i tota la plaça mateixa.
A Pla, ja difunt, tant se li'n devia fotre, que el perdonaren o no. Ell havia aconseguit allò que s'havia proposat: morir-se quan tocava, al seu mas i no en cap clínica, després d'haver fet desesperar els metges i d'haver passat per última setmana els comptes amb el masover. Les coses importants i positives, la roda que no canvia i, al final, al petit cementiri de Llofriu, que és com un corral de parets de pedra, tot ple de fang i d'herbes, a parar en un nínxol com un veí de tants.
L'abat de Poblet, que semblava un abat molt com cal, va parlar, en l'homilia del funeral, de la vida eterna i d'altres negocis del seu ram. Però sobretot va parlar de literatura. Del difícil art de posar en lletra les coses vistes. Es notava que aquell senyor tenia cultura, i que havia llegit amb calma moltes pàgines de l'escriptor difunt. Ja he dit que semblava un abat excel·lent. Maig, 1982 |