Memòria de l'èxode català, 75 anys després
Reedició i blog d'un títol clau de Rovira i Virgili
El 22 de gener de 1939, dos dies abans de deixar Barcelona, Antoni Rovira i Virgili situa l'inici de la narració de la seva obra més representativa, Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l'èxode català. Entre el dietari personal, la crònica i el llibre de memòries socials i polítiques, relata una quinzena dramàtica i decisiva. Aquest títol es publicà per primer cop el 1940 a Buenos Aires.
Setanta-cinc anys després, Els darrers dies... tornarà a les llibreries (a partir de la primera setmana de febrer), editat per Acontravent. I, coincidint amb la primera data del llibre, el 22 de gener, el text es publicarà també en un blog, que trobareu a
www.lletres.net/rovira/dd/
Entre el 22 de gener i la primera setmana de maig, el blog reproduirà el text íntegre d'aquesta obra fonamental de Rovira i Virgili, amb imatges, enllaços i altres documents. El text convida a una lectura compartida i actualitzada, de manera que tots els lectors puguin dir-hi la seva i reviure els últims temps de la guerra i els primers dies de l'exili. El blog s'actualitzarà tres cops cada setmana, el dilluns, dimecres i divendres.
Tant la reedició d'Els darrers dies de la Catalunya republicana com el blog han estat possibles gràcies a més de dos-cents mecenes que han col·laborat amb la campanya de micromecenatge oberta la tardor del 2013 per l'associació Xarxa de Mots. Ara editat per Acontravent, el llibre inclou un mapa amb l'itinerari seguit per Rovira i Virgili, un índex onomàstic i unes breus notes biogràfiques sobre els personatges que desfilen per la narració, a més a més d'un retrat literari de Rovira i Virgili per Domènec Guansé (236 pàgines; 18€; ISBN 9788415720133).
L'associació Xarxa de Mots, impulsora de la reedició i el blog, ja ha 'bloguitzat' altres obres remarcables, com El quadern gris, de Josep Pla, o les Cartes a Màrius Torres, de Joan Sales, i a més manté altres webs com ara RodaMots o Punt de Mira, amb els articles publicats de Joan F. Mira.
Vegeu aquí la coberta del llibre
Barcelona, gener 2014
Sobre 'Els darrers dies de la Catalunya republicana'
"Un llibre esplèndid. El reportatge per excel·lència de la diàspora. Lectura àgil i viva, dura i precisa; és el testimoni més colpidor de la retirada."
Josep Maria Figueres, historiador i professor a la UAB
"Un llibre extraordinari, tant literàriament com des dels punts de vista històric i humà, on el vicepresident primer del Parlament republicà recull les amargues vivències que li correspongué d'experimentar al llarg dels darrers deu dies que visqué reculant envers la frontera francesa per evitar la barbàrie repressiva del franquisme."
Xavier Serrahima, escriptor
"Es llegeix amb el mateix fervor que una novel·la, per exemple, de la lost generation, i podria donar lloc a un esplèndid guió per a la TV o per al cinema."
Joaquim Molas, historiador de la literatura
"Els darrers dies... aposta decididament per la literatura entesa com la vida mateixa, i és un exemple esplèndid sobre la relació entre literatura i història, entre sentit de l'obra i pensament de l'autor."
Xavier Ferré i Trill, historiador i sociòleg, professor a la Universitat Rovira i Virgili
"Un testimoni excepcional... Aquella experiència recent, dramàtica, de proporcions enormes -unes 450.000 persones-, és relatada pel veterà escriptor amb la seva prosa àgil i captivadora."
Mercè Morales i Jaume Sobrequés, historiadors
|