100
Sierra Gorda, dissabte 4 de setembre de 1937
Estimada Mercè:
Enmig de l’alegria militar per la presa de Belxite per les forces catalanes, em va arribar ahir al vespre la teva carta del divendres de l’altra setmana.
En tots aquests combats triomfals que s’han succeït en aquest front des del 24 d’agost passat, la nostra 4a companyia no ha jugat altre paper que el de badoc, posada a la reserva del batalló en aquests miradors de Sierra Gorda. Seguíem amb els ulls totes les operacions i amb una ànsia especial les que duien a terme les nostres altres companyies. Com que el batalló cobrí el seu objectiu, que era la presa de la Pobla d’Albortó, en una rauxa inspiradíssima i amb baixes però no excessives, la reserva no ha hagut de moure’s de lloc i aquí hem anat duent una vida monòtona però tranquil·la i fins i tot bucòlica. Tenim conills i perdius en abundor perquè la Sierra, si bé pelada a la carena, té les faldes cobertes de boscos de pins; allà parem llaços de filferro i és estrany el dia que no ens procurem d’aquesta manera el «tall» del nostre dinar. Hem descobert una vinya abandonada; la garnatxa ja s’hi troba en el seu punt més dolç i ens ha proveït d’unes postres exquisides que no s’acabaran per ara. Hi enviem cada dia una patrulla amb un cove. No ens estem ni del te; bé és veritat que no és de la Xina ni de l’Índia, que cauen massa lluny, sinó aquella herba que en diuen «te de roca»; llàstima que no hem descobert encara l’herba del cafè, però en canvi tenim conyac: una ànima caritativa ens en va pujar de la plana. Cada nit els tres tinents i el comissari ens reunim a la posició del capità Gallart, cap de la nostra companyia, que queda al mig de la Sierra i ens va bé a tots. Des de posta de sol fins que l’Óssa major baixa a situar-se sota la menor ens contem les nostres vides i miracles barrejant-hi guatlles i falòrnies i fins alguna historieta «non sancta». Aquestes nits sense lluna són impressionants en aquesta carena alta i pelada, sobretot ben arruixades amb conyac; no sé si ho fa l’aire tan sec de l’estepa aragonesa o la virtut del conyac, el cas és que les estrelles brillen amb una intensitat com no havia vist enlloc més. Allò que més impressiona en aquella hora és el silenci; els homes han deixat fa estona de matar-se i no se sent altra remor que la del vent de la nit.
Em parles d’aquell temps feliç que als uns ens durà la pau i als altres la salut i tots viurem a Barcelona per veure’ns sovint. M’agrada d’imaginar que aleshores ens aplegarem de tant en tant a sopar, a l’hivern, prop d’un bon foc de llenya i a la claror de les espelmes; la llum elèctrica hi serà prohibida com tot el que recordi el segle desventurat en què hem nascut. Si ho comptes amb els dits, veuràs com serem «ni menys que les Gràcies ni més que les Muses», tal com recomanaven els clàssics.
Tinc excel·lents notícies de les meves dues Nuris. Ja són de nou a Barcelona. Hi van arribar el 24 d’agost i estan molt contentes i felices.