Dissabte Sant. L’esterilitat d’aquests dies ha estat completa. He provat d’escriure alguna cosa… He tornat a donar voltes als papers i a la figura de Josep Ferrer… He tractat de llegir alguna cosa difícil… Res a fer. Res no ha guixat. L’esterilitat deprimeix, perquè us porta a preguntar-vos si no sou un perfecte imbècil.
.
Tertúlia al «Centre Fraternal», amb els amics.
Enric Frigola afirma que, segons els anglesos, una de les més importants finalitats de la intel·ligència és fer que els homes tinguin una certa amenitat i siguin divertits.
–Què vol dir: un home divertit? –pregunta Coromina.
–Vol dir –respon Frigola– un home que té el sentit de l’humor.
–¿Es pot entendre que un home irònic pugui ésser tingut per un home divertit? –pregunto jo.
–Depèn dels límits –diu Frigola–. La ironia no pot ultrapassar uns determinats límits.
–Quins límits?
–Posem Dickens.
–S’entén que ésser divertit implica l’abandó del sentit del ridícul? –pregunta Coromina.
–¿Considereu que Napoleó tingué el sentit del ridícul –repregunta Frigola–, que Dato i Romanones tenen el sentit del ridícul? No hi ha ningú al món que en circumstàncies determinades faci cas, concedeixi la mínima importància al sentit del ridícul. Al llit, davant d’una dona, ¿on és el sentit del ridícul? Mantenir per sistema, permanentment, el sentit del ridícul com una cosa sagrada i intocable és un símptoma de mediocritat, la mediocritat mateixa –és la negació total del sentit de l’humor.
Tothom queda una mica parat davant de la sobtada efervescència de Frigola, habitualment incapaç de la més lleu efervescència. En constatar la cara astorada que hi fem, es replega sobre ell mateix i fa una confessió amb un aire tímid. Diu:
–Jo puc dir tot això perquè el sentit del ridícul m’ha fet perdre la vida…