Hi ha dies –uns més que altres– que no puc resistir la solitud. M’és impossible. Analitzant una mica aquest fet, em resulta:
a) La solitud es podria resistir si hom estigués construït (com tants n’hi ha) per sentir amb intensitat el fàstic i l’horror de la realitat i de la vida (narcisisme). També es podria resistir si hom tingués el cor literalment ressec. L’enduriment del cor no és pas un fet congènit. És una situació que s’adquireix. Depèn de l’experiència de la vida. El que els poetes i novel·listes anomenen el narcisisme és generalment congènit i és un símptoma d’anormalitat evident. La gradació del fàstic que pot fer la realitat pot augmentar, és clar, a conseqüència de la vida.
b) Quan l’experiència de la vida és curta, confusa i contradictòria –aquest és el meu cas–, és una literal pedanteria, per més dolorosa que sigui l’experiència, posar d’home que torna de tot, completament empedreït. Observo amb horror que tot em porta al ressecament i a la indiferència, però seria un farsant si afirmava que he arribat al capdavall de tot. Potser, àdhuc en els casos pitjors, queda sempre un racó de tendresa autèntica. En aquest país, el que endureix més els sentiments és l’educació –o sigui el sentit del ridícul que l’educació ens obliga sempre a tenir.
c) Quan no es té el cor com una pedra és impossible d’esterilitzar la vanitat del cor, el desig dolorós d’ésser escoltat, adulat, estimat, acariciat, etc. La vanitat del cor ens porta a fer els passos més absurds, a prendre iniciatives manicomials: a intervenir en la vida de la gent, a catequitzar-los en un o altre sentit; a envair, en definitiva, la solitud dels altres. És la vanitat del cor, doncs, potser, el que ens fa insuportable la solitud. Així, atès que tota ruptura de la nostra solitud implica violar la solitud dels altres, d’aquest moviment en resulten els nostres més grans errors.
La solitud humana és un fet biològic sagrat. L’home és un animal tancat en ell mateix, impenetrable, inexplicable, incapaç d’ésser formulat de fora a dins ni de formular-se de dins a fora. Potser l’home tendeix a formular-se amb una certa claredat –i encara!– quan paga –en diners o en espècies. Però la nostra vanitat, l’amor propi, ens porta a penetrar en la sagrada solitud dels altres, amb l’esperança que se’ns donaran gratuïtament. L’amor propi ens crea la il·lusió que podrem obtenir dels altres alguna cosa gratuïta, sense pagar, de franc –la fantasia que els altres aboliran, per fer-vos gràcia, el seu sentit de conservació i la seva solitud ineluctable. És natural que unes pretensions tan desorbitades ens produeixin inextricables problemes i lacerants amargures.
En un aspecte, el ressecament absolut és un mal afer, perquè condueix al mutisme. Conec persones de les quals em consta que començaren la vida essent molt enraonades, i que a mi ja no m’han dit pràcticament res. L’ideal deu consistir a arribar a un ressecament just –prou just perquè serveixi per a no oblidar que l’únic acte important de la vida és el de pagar i que la fórmula més agradable de la convivència humana és la banalitat –la conversa banal, banalíssima.
La relació banal és positiva i reposant, contribueix a mantenir-se en aquell punt de confusió mental que és indispensable per a tenir una bona salut i anar tirant en la vida. La banalitat es pot allargar o escurçar a voluntat. No es pot, em sembla, demanar més.
Enric Frigola m’ha dit moltes vegades que la filosofia de la vida social anglesa és la banalitat. El que xoca desagradablement als anglesos és una qualsevol pretensió humana a l’exploració excessiva, a la profundització indiscreta. La profunditat, només la toleren en els poetes que no llegeixen. Els intel·lectuals amb unes determinades pretensions no tenen, a Anglaterra, cap consideració social. Així, doncs, la banalitat no seria pas l’únic invent que devem a l’aristocràcia. Seria purament un reflex de la vida anglesa.
En tot cas, si la solitud és irresistible, no es pot negar que és barata. No hi ha cap avariciós que no sigui un solitari. No hi ha cap avariciós que no ho sigui també de sentiments i de paraules.
Hi ha persones tendencialment dominades per l’amor propi –de vegades, dominades cegament per aquest sentiment–, com n’hi ha d’altres de dominades, més o menys, pel sentit del ridícul.
Pensant en els matrimonis que tracto, em sembla que les parelles més ben construïdes són aquelles que contenen un espècimen d’aquestes dues classes. Els matrimonis units (són rars) són una composició formada per un temperament allargat per l’amor propi i un temperament escurçat pel sentit del ridícul. Hi ha un que empeny, teatral i carabufat –que tant pot ésser l’home com la dona– i un altre que cedeix amb la misteriosa rialleta del conillet.
L’acumulació en una mateixa parella de dos temperaments similars no sol donar resultats. Dos temperaments d’amor propi addicionats creen interiors en els quals la vida és insuportable i polèmica. L’acumulació de dos temperaments escurçats pel sentit del ridícul s’acaba indefectiblement quedant a deure el lloguer de la casa, l’electricitat, l’aigua i el servei.
En aquestes terres de l’Empordà es dóna un tipus d’home que s’anomena a ell mateix emancipat –vull dir emancipat de convencionalismes– que sent una gran satisfacció quan pot explicar al cafè les enganyifes, extorsions, estafades –les arrissades, per dir-ho amb la paraula que s’usa en el país– de què ha estat objecte en el curs de la vida.
–Ho podeu ben creure! –diu–. Em passaren a pèl i a repèl…
El fatxenda, el vanitós de tipus més pueril, aspira, abans que tot, que el planyin.
El Pla filòsof, sense que les reflexions estiguin disfressades de conversa de cafè, de diàleg platònic —només amb canvi de personatges i modes— o d’obscura anècdota local; El Pla de la reflexió crua i dura, enfrontant-se als seus dubtes sense el recurs de la ficció recreada, només el pensament abstracte pur, les idees i prou, sense cap additiu ni sucre per a empassar l’ amargor de la medecina.
Hi ha qui hi combrega massa amb les vostres reflexions i les cita tal si fossin inamovibles, com el codi d’Hammurabi, i obliden que si hi ha un ser contradictori al món, aquest sou vós, una espècie de “work in progress” espiritual constant, patidor d’una angoixa vital que no us deixa respirar, que us fa qüestionar-vos a vós mateix i el món que us envolta una vegada i una altra. Tampoc crec que caigueu en la “diarrea verbal” amb la que us despatxa el, d’altra banda admirable, Gabriel Ferrater. Crec que tota la valentia que lamenteu que de vegades us manca en alguns moment del dia a dia, inunda el paper només hi poseu la ploma. Avui dieu blanc i demà negre, avui us llenceu a incendiar aquest convent i demà feu mans i mànigues per a protestar pel que triguen els bombers a apagar-lo. Sou un, com vós mateix dieu, xerraire, és veritat, però no pas com en Cantinflas —tot i que l’home tenia la seva conya marinera i subversiva— sinó com en Schopenhauer. O algú em pot anomenar un sol filòsof —mestres grecs inclosos— que no sigui un bocamoll?
Mireu, per mi vós aneu reflexionant tot el que vulgueu, en abstracte o amb la vasselina de la ficció; les meves neurones s’ho passen pipa amb els massatges que els hi apliqueu a les vostres. És un plaer intel·lectual, en el que no deixo de somriure ni un moment. No sé si la millor manera d’expressar la més profunda idea és fer-ho amb el millor acudit del món. El dia que algú el trobi, tots riurem i s’acabaran les guerres (o començaran totes de cop, qui lo sa!).
Au, bon dia a tothom i mireu de corsecar-vos el cor en el punt just (a mi això no em surt ni a “tirus”, que hi farem…)
Mostrar una certa indiferència social, no prendre’s la vida massa seriosament, posar-li una mica d’ironia als dogmes, ser prou tolerant com deixar que la gent que estimes s’equivoqui…
És coneguda la història de dos anglesos que fumen a l’àrea reservada d’un tren. Un li indica a l’altre que tot just ha caigut cendra als seus pantalons. L’altre li respon: -Des de fa deu minuts una capsa de mistos crema a la butxaca dreta del teu abric. Però en cap moment t’he volgut molestar amb una interferència imprudent.
Si fa deu minuts que l’abrig crema, la cendra que hi ha als pantalons del primer anglés potser són tot el que en queda, enduts per la brisa trenívola.
Aguda història, senyor Cardona.
Solitut, l’enduriment del cor segons les experiencies de la vida,
el desig dolorós d’ésser estimat, acariciat… desconeixia aquest Pla filosófic, gràcies Florenci pel vostre comentari, m’heu fet somriure, darrerament em costa.
Que tingueu un bon dia.
Entre el Pla filòsof i els vostres comentaris filosòfics, avui és un dia perfecte per a la reflexió. Només se m’acut recomanar la lectura del llibre ESCRIBIR ES VIVIR de José Luis Sampedro.
Bon diumenge!
Mestre, no es pot generalitzar. No estic d’acord amb que “l’home és un animal tancat en ell mateix”. Hi ha de tot. I és una experiència molt gratificant penetrar en l’interior d’aquestes persones tancades, comprendre-les i compartir els seus moments. Elles deixaran de sentir-se soles, descobriran una persona diferent i qui ho hagi aconseguit es sentirà realitzada, alegre, optimista i, en definitiva, feliç. Potser com vos mateix dieu només són pretensions de la meva vanitat, però li puc assegurar que no sóc gens banal.
Si que hi ha moments en que preferim estar en solitud, moments en els que volem gaudir de pau interior. Estic completament a favor d’aquesta solitud buscada, d’aquests moments que encara que estiguem sols, no ens hi sentim (de sols).
També podem voler buscar la solitud per altres motius. Ja ho diu la dita castellana “más vale solo que mal acompañado”. Però, una moneda sempre té dues cares, i hi ha la Solitud amb majúscules, la Solitud imposada a la força, la de sentir-se realment sol encara que de vegades s’estigui envoltat de gent i, és clar, és molt pitjor si a més a més no es té a ningú, quan físicament s’està sol i no se sap com omplir les hores i els minuts es fan interminables en un transcorre del temps etern. Puc entendre que en aquests casos una conversa banal sigui molt apreciada i important “per anar tirant en la vida”. Per això us dic, gaudiu dels moments de bona companyia que us quedaran en el record i us ompliran els moments de solitud. Llavors deixarà de ser-ho.
Amiga Yolanda,
comparteixo i aplaudeixo el vostre comentari.
Gràcies.
Me n’oblidava, us recomano la lectura de ‘La Invenció de la Solitud’ de Paul Auster.
NOTA: El desfase de dates es degut a que en amb posterioritat a haver-ho publicat, aquest comentari es va perdre.