1r de març 1919

La situació econòmica de la família, que aquests últims mesos ha empitjorat notòriament, aconsella dissoldre el pis del carrer de Mallorca. És una determinació que ve, potser, amb una mica de retard —amb el retard amb què solen fer-se les coses desagradables; però, en fi, ben mirat encara n’hauria pogut tenir més. La meva mare i les meves germanes han marxat avui a Palafrugell. Els mobles seguiran, de seguida. El meu germà i jo quedarem a Barcelona, a dispesa. Angeleta no ha pas seguit la família. S’ha volgut quedar a Barcelona. Es buscarà una altra casa i demà serà un altre dia.

L’última nit del pis del carrer de Mallorca. Aquestes quatre parets fredes, glacials, no em fan ni fred ni calor, no em diuen res. Hi he passat els anys més vitals de la joventut —els més tristos. Recordo que quan m’escapava del pis, a la nit, anys enrere, per anar al Paral·lel o a la Rambla, obria la porta de l’escala a les palpentes, tancant els ulls i arronsant les espatlles. Em devia pensar que així feia menys fressa. És absolutament irrisori, d’una comicitat grotesca.

De sobte s’ha presentat en la meva memòria —no sé ben bé per què— el record de la tia Marieta de Calonge. Quina aparició més retallada i clara! Penso en la vida d’aquella pobra dona, absolutament pobra, però sense equívocs: matinejar, treballar la terra, donar menjar a les adorables bestioles, cuinar una mica de carn d’olla amb la cansalada viada, dues trumfes i una fulla de col, passar les vetlles a la vora del foc, llegir amb un interès fabulós els contes del Patufet, els diumenges anar a Calonge per guanyar un jornalet eixugant les copes del cafè i veure un moment el ball per l’escletxa d’una porta… Veig la petita masia, perduda en el despoblat, amb el repeu del teulat posat al fil del bosc, la riera al davant, el mussol al teulat, el gat ajagut al sol del pedrís i les quatre gallines per donar color. Això potser —potser!— és una vida sàvia i tranquil·la.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

3 Respostes a “1r de març 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    “Hi he passat els anys més vitals de la joventut —els més tristos”: això sí que és anar a contracorrent. Semblaria que la joventut hagi de ser el període més feliç en la vida d’una persona, però no, la maduresa és increïblement millor si te l’has sabut guanyar, com Marcel Proust. Com els amics que milloren, talment el vi, amb els anys.

  2. Ramon Torrents escrigué:

    Més enllà de la situació econòmica de la família, de la mare i les germanes traslladant-se a Palafrugell (signe visible del moment de decadència), què més tendre que aquest record de la tia Marieta de Calonge, eixugant les copes del cafè, espiant per una escletxa el ball del casino i llegint el Patufet amb un interès fabulós. L’aparició retallada i clara d’una vida sàvia i tranquil·la? Potser, potser…

  3. Helena Bonals escrigué:

    Ramon,
    seria “L’aparició retallada i clara d’una vida sàvia i tranquil·la”, que no és pas jove, per tant corrobora el que jo dic de la joventut respecte la maduresa. M’agraden els dos adjectius, “retallada i clara”, que afegeixes tu al text de Pla!

Fer un comentari