21 de març 1919

Inici de la primavera. Biblioteca.

Tot traduint Renard penso que és més important dominar un ofici qualsevol que posseir una curiositat dilatada, vastíssima. La curiositat es pot improvisar; un ofici, no. La curiositat és superficialment agradable, però deixa una certa buidor amarga per dintre. Un ofici és monòton i pesat, però té moments d’una voluptuositat fascinadora que compensa la monotonia.

 

Un home equilibrat deu ésser aquell que mirat d’un cantó presenta unes qualitats i, mirat del cantó oposat, uns defectes.

 

De tots els anuncis que he vist a Barcelona —i n’hi ha de bonics— el que per la seva vaguetat m’ha impressionat més és aquest: «Primeras Comuniones — de 6 a 8». Un altre anunci magnífic: «El Considerado». Quin perfum que té de barcelonisme!

 

En el Journal d’un poète d’Alfred de Vigny, hi ha una frase en cursiva. Aquesta: Lespérance est lplus grande de nos folies. És una frase d’una aparença terrible i que, malgrat tot, potser és plausible i molt posada al nivell de la vida. Si hom pot arribar a viure al marge del que Vigny anomena la més gran follia, qualsevol cosa d’agradable que us pervingui, per més petita que sigui, us enlluernarà de felicitat. Als que, per contra, viuen en les al·lucinacions de l’esperança, tot el que els arribi, per més fascinador que sigui, els semblarà una poca cosa, una miserable petitesa ridícula. Viure en l’esperança és viure en el desencant continuat i sense remei.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

 

2 Respostes a “21 de març 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    El darrer paràgraf em fa pensar en “Les petites alegries”, que deia Kandinsky. Les millors coses passen quan menys te les esperes. Però, com a contrapunt, recordo que a “La ciutat del fum”, de Vicenç Villatoro, es deia que la felicitat és en l’expectativa. Si no en tens prou amb l’estar i vols el benestar, que crec que deia Valle Inclán, has de creure que és possible aquest benestar. Que a banda d’obrir la finestra puguis accedir a la teva bonavista. Però el que sol passar és que “The window is starless still”, que deia Ted Hugues, crec que en el títol d’un poema, en una fantàstica metonímia.

  2. Helena Bonals escrigué:

    Una altra cosa, sobre el que diu de l’ofici, que suposo que deu voler contraposar a la vocació, a qui escriu això l’ofici la fa molt feliç a vegades, de tal manera que el goig es converteix en autèntic plaer, al mateix nivell que quan escric aquí. La meva felicitat, en definitiva, és pràcticament completa pel que fa a tot el que m’ocupa.

Fer un comentari